
Hier is hoe het begon. Rachel en haar zuster Leah woonde bij Laban hun vader. Leah was de oudste, en de tekst geeft aan dat ze fletse ogen had. Rachel aan de andere kant was de jongere zus, een schoonheid van een vrouw. Het lijkt oneerlijk verdeeld. Schoonheid tegenover fletsheid.
Maar wat betekent het eigenlijk fletse ogen? In het Hebreeuws staat het woordje rak (kot- mv) wat ook kan worden vertaald met, zacht, timide en kwetsbaar. Sommige vertalingen geven aan dat ze juist mooie ogen had maar dat Rachel een mooi gezicht had. Leah had lieve, zachte ogen maar was niet zo aantrekkelijk als Rachel.
Rashi zegt dat haar ogen week zijn van het huilen omdat ze dacht dat ze met Ezau zou moeten trouwen (Rashi on Genesis 29:17).
Dit is waarschijnlijk niet de echte reden voor Leah haar’ ‘fletse ogen’ maar toch wijst het een interessant punt aan.
We weten vanuit de tekst dat Ezau graag meisjes uit Kanaän trouwden. We weten ook dat dit tegen de wil van zijn vader en moeder was, die het liefst wilde dat hij iemand uit de Abrahamse dynastie zou trouwen. Leah zou hierin een logische keus geworden zijn als familielid. De eerstgeboren Ezau zou de eerstgeborene uit een andere familie trouwen en Leah zou daarvoor in aanmerking gekomen zijn. Toen Jacob bij Laban aankwam viel hij in katzwijm voor de tweede in lijn, Rachel. Hij had zelf, het eerstgeboorte recht gestolen en daarmee zou hij ook Leah als vrouw moeten accepteren, een consequentie van zijn handelen. Toen Jacob, Ezau zijn plek innam, kreeg hij dus indirect een eerstgeborene tot vrouw en in dit geval Leah.
Maar Jacob wilde niet de consequentie nemen van zijn daad en Laban nam die voor hem.
Laban wijst hem daar ook nog even fijntjes op in Genesis 29: 25 en 26 als Jacob vraagt waarom hij bedrogen is. Hij geeft aan: Als je een eerstgeboorte recht steelt neem dan ook de consequentie en wees tevreden met de eerstgeborene vrouw en draai de zaken niet om. Wel, het eerstgeboorte recht maar niet Leah!!, dat kon echt niet en Laban wrijft het hem in.
Jacob werkte zeven jaar om de bruid Leah te betalen. (Hij ging van huis zonder enige bruidsschat) waarna hij nog eens zeven jaar moest werken voor Rachel. Laban hield van geld en bedroog Jacob zoals Jacob, Ezau bedroog.
Laban wisselde de bruiden op de avond van de trouwerij, en zo werd Jacob bedrogen die zelf iemand bedroog.
Het was in die tijd heel makkelijk om de bruid om te ruilen, daar de bruid haar gezicht volkomen werd bedekt en in een hele grote japon werd ingesnoerd. Ze was onherkenbaar voor Jacob. Het afdoen van de sluier vond in het duister plaats in de bruidskamer oftewel de slaapkamer. Toch komt er ondanks alle ellende ook zegen uit de vrouwen. Jezus komt uit de lijn van Leah en Jozef uit de lijn van Rachel. God houdt zich niet afzijdig, zelfs niet bij leugen en bedrog.
(Op dit moment is het niet meer mogelijk om bedrogen te worden bij een joods orthodoxe bruiloft omdat de man de sluier mag opdoen met familie erbij om ervan overtuigt te zijn dat de bruid ook het meisje is dat hij ten huwelijk heeft gevraagd.)
Jacobs niet geplande huwelijk met Leah is een goed voorbeeld hoe God werkt in onze levens. Wij maken de plannen, dromen onze dromen en hebben doelen die we uitzetten.
Maar zijn deze plannen ook Gods plannen? Soms worden onze plannen frustraties en we bevinden ons ver van waren we gedacht hadden te zijn. Dat wil niet zeggen dat God ons heeft verlaten en opzijgezet. Jouw ideeën hoeven namelijk niet altijd Gods ideeën te zijn. Echter, God kan wel door situaties werken en er iets moois van maken ook al waren het zijn plannen niet.
Jacob ging voor Rachel maar kreeg Leah en door Lea kwam de zegen. Uit haar kwamen de koning en priester (Levi). Jacob had nooit het plan om met haar te trouwen maar God gaf er een zegen aan en de spirituele grootheid kwam via haar nageslacht. Aaron de hogepriester en Koning David.
Zij die zich de mindere zag werd een gezegende onder de vrouwen. Gods wegen zijn niet altijd onze wegen en Zijn plannen niet altijd onze plannen.
Wij kunnen ons blindstaren op onze levensdoelen en vergeten daarbij te vragen wat Zijn wegen zijn? Je ziet het soms bij zendelingen die helemaal vastlopen en gedesillusioneerd terugkomen. Wie zijn ideeën waren het om weg te gaan? In ons enthousiasme en het invullen van teksten voor je leven kunnen er rare situaties ontstaan en teleurstellingen.
Steeds mogen we onszelf afvragen: zijn mijn paden ook Uw paden?
Dit is best lastig. We willen iets graag en plaatsen elke opmerking al gauw in dit perspectief.
Laten we ons bevragen en nog eens bevragen of dit wel is wat God wil. Praat met mensen die als het ware ‘advocaat van de duivel’ zijn. Bid erover. Ga niet over een nacht ijs bij belangrijke beslissingen. Paulus zegt het mooi: Maak al uw wensen onder dankzegging bij Hem bekend. Vooral het woord dankzegging springt eruit. God de eer en glorie te geven met dankzegging. Denk niet te snel: Ik krijg allemaal woorden en die bevestigen mij. Weet, God gaat altijd met je mee en kan met een kromme stok nog dingen recht slaan. God werkt soms door omstandigheden en situaties heen waarin je totaal niet Zijn weg voor je leven loopt. Of onvruchtbare acties en of beslissingen, zelfs daar kan God doorheen werken. Zo kun je Hem dan ook de eer geven. Je beseft, het is niet jouw werk maar Zijn werk.
Rachel, Leah en Jezus.
Er is een lijn door te trekken naar Jezus/Yeshua. Hij kwam op aarde voor zijn bruid Rachel (de joodse bruid) maar kreeg een bruid uit de volken Leah (beeld van de andere bruid) Die bruid is in aantal een veel grotere bruid dan de joodse bruid en heeft meer bekeerlingen gemaakt. Op een dag zal Rachel ook weer Zijn bruid worden want ook zij is een gezegende. Ook Jezus kwam met lege handen en Zijn bruidsschat was Zijn leven. Hier zie je een parallel met Jacob. Jacob kostte het zijn leven, werd een slaaf van Laban omdat hij geen bruidsschat had. Jezus werd verkocht voor de prijs van een slaaf namelijk 30 zilverlingen.
14 jaren moest Jacob werken als knecht voor zijn bruiden daarna mocht hij weg. Het getal 14 komt terug bij de uittocht uit Egypte. Op de 14 e dag van de maand Nisan mogen ze weg uit de slavernij van Egypte. Op de 14 e van die maand bevrijdde Jezus Zijn bruid door te sterven.
Nog meer verwijzingen naar Jezus.
Rachel kreeg een zoon bij Bethlehem, Benjamin (zoon van mijn rechterhand)
Jezus is de Zoon aan de rechterhand van de Vader. Geboren bij Bethlehem uit de lijn van Leah. Bethlehem betekent broodhuis en Jezus is het levende brood.
Jacob gaat uit het slavenhuis van Laban weg en komt met alle twaalf stammen in het beloofde land. (Hij stak de Jordaan over). Jezus brengt alle twaalf stammen in het beloofde land. (Door gedoopt te zijn in Hem, hebben we een nieuw leven en wonen we bij Hem)